top of page
stichting-wij-zijn-m_bg_banner1.jpg

Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken.

WEET WAAR JE GRENS LIGT EN PRAAT ER OVER

In de ‘Week tegen kindermishandeling’ 2022 hadden we een campagne over het aangeven van je grenzen. Hiermee wilden we ervoor zorgen dat kinderen en ouders zich bewust worden van hun eigen grenzen. En vooral ook: dat ze dit bespreken met elkaar.

In gesprek met kinderen

Stichting 'Wij zijn M' deed onderzoek naar het praten over moeilijke onderwerpen. In gesprek met kinderen, kwamen zij erachter dat kinderen lastige thema's vaak niet met hun ouders bespreken, maar wél met hun knuffel. Want: 'dat is niet zo ongemakkelijk'. En dat is heel begrijpelijk. 

 

En toch... het is zo belangrijk dat kinderen het wel met een volwassene bespreken, als iemand over hun grens is gegaan. Daarom roept WijzijnM via deze confronterende boodschap, ouders op om kinderen aan te sporen te blijven praten over ongemakkelijke zaken. Niet alleen met een knuffel, maar ook áltijd met een volwassene. 

 

We geven je graag tips, over hoe dit aan te pakken:
 

  1. Zo kun je vragen aan je kind, of hij/zij wel eens met zijn knuffel praat. En zo ja, wat hij/zij dan vertelt? 

  2. Geef bij je kind aan dat het heel belangrijk is, dat alles wat hij niet durft te vertellen, juist wel verteld mag worden. 

  3. En dat er niks is wat hij/zij kan zeggen, dat ervoor kan zorgen dat jij niet meer van hem/haar houdt.

Advies nodig?

Wil je hier meer adviezen over, mail dan naar info@wijzijnm.nl. Wij verwijzen je dan door naar de juiste organisaties. Je kunt ook altijd even met ons sparren.  

Vertrouw op je buikgevoel

'Hoe weet je waar jouw grens ligt?' Het is een vraag die veel kinderen - en volwassenen - stellen. Eén van de antwoorden die mensen herkennen, is dat je dit voélt. En dan vanuit je buik. 

 

Stichting Wij zijn M geeft lessen over het aangeven van grenzen. Daarin viel dit zogenaamde buikgevoel hen op. Iets dat van onschatbare waarde kan zijn, om kinderen aan te leren. Want: pas als je weet waar jouw grens ligt, kun je deze aangeven.

 

Daarom lanceert de stichting deze week (in de Week tegen Kindermishandeling) een campagne over het voelen van je grenzen.

Dat er dan vervolgens daders zijn die daar alsnog over heen gaan is vreselijk en daar zouden we weer een andere campagne aan kunnen wijden in de toekomst.

 

Laat deze campagne een startpunt zijn voor veel kinderen en volwassenen, om te leren voelen dat ze  de connectie met hun lichaam die ze voelen serieus mogen nemen en daarin nooit iets fout is, het is jouw grens, en jij mag die grens altijd serieus nemen. En het is NOOIT jouw schuld.

 

We geven we een aantal tips mee over een grens voelen in je buik:

  1. Leg een paar keer per dag je hand op je buik, om je ervan bewust te blijven, dat je van daaruit dingen voelt. 

  2. Haal diep adem, vanuit je buik naar boven en weer terug. 

  3. Wees je ervan bewust dat jij unieke gevoelens hebt, die niemand anders heeft én dat die mogen bestaan. 

  4. Test elke dag een aantal keer, wat jouw buik je adviseert. Maak eens keuzes op basis van dat gevoel. Wat gebeurt er dan?
     

Als je hierover meer wilt leren, kun je ons benaderen om een gastles te geven op jouw school, of op de school van je kinderen. 

Ons Grenzen kwartet helpt bij het grenzen stellen en bespreken

Grenzen kwartet

Wij hebben een kwartetspel ontwikkelt dat gaat over grenzen. Niet over grenzen heen. Dat is wat wij willen voorkomen met dit spel. Wij willen met die spel dit onderwerp op school maar ook thuis bespreekbaar maken.

bottom of page