top of page
stichting-wij-zijn-m_bg_banner1.jpg

Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken.

WIJ ZIJN M

M

Misbruikt

48% van de meisjes en 17% van de jongens maakt voor zijn of haar 18e een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee.

M

Machteloos

Voor de verwerking is het belangrijk dat slachtoffers beseffen dat ze machteloos waren. Een kind is nooit schuldig.

M

Moedig

Er is erg veel moed voor nodig om te vertellen dat je misbruikt wordt of bent.

25% van de meisjes en 36% van de jongens die dit meemaken, vertelt er niemand over.

M

Mooi

Gevoelens van schuld en schaamte kunnen tot een negatief zelfbeeld leiden.

Slachtoffers zien in de spiegel vaak alleen het misbruik en vergeten hoe mooi ze zijn.

"Ik heb me vreselijk geschaamd voor mijn lichaam"

Yvonne (54) werd seksueel misbruikt van haar 9e tot haar 14e jaar door haar vader.

TEAM WIJ ZIJN M

Mandy Sleijpen Algemeen Directeur Wij zijn M

Algemeen Directeur 
Mandy Sleijpen

Raad van toezicht

Inge Kalmeijer Vertrouwenspersoon Jeugd Pinoké, Amsterdam - Raad van toezicht

Inge Kalmeijer
Vertrouwenspersoon Jeugd Pinoké, Amsterdam

"We kunnen het niet vaak genoeg blijven zeggen: misbruik is een trauma voor de slachtoffers. En met blijven zeggen zijn we er nog niet.In gesprekken die ik met Mandy heb gehad is mij duidelijk geworden dat je je niet kunt voorstellen hoe het is om slachtoffer te zijn van misbruik als je het niet zelf hebt ervaren. Daarom is het belangrijk dat Mandy met haar bijzondere en openhartige manier van communiceren een podium krijgt om aandacht te vragen voor (kinder)misbruik. Met haar impact kan zij inzichten geven en levens veranderen. Dat kan ik alleen maar van harte ondersteunen. Daarom sta ik voor Wij zijn M.”

Sebastiaan Landers Hoofd van tech-ngo Spine  - Raad van toezicht

Sebastiaan Landers
Hoofd van tech-ngo Spine

"Seksueel kindermisbruik kan een enorme impact hebben op een slachtoffer. De drempel om hierover te spreken is vaak ontzettend hoog. Met de initiatieven die Wij zijn M wil gaan ontplooien, kan die niet alleen worden verlaagd, maar nodigen we iedereen ook uit om op een constructieve manier na te denken over hoe we niet alleen het probleem aan kunnen pakken, maar ook hoe we het slachtoffer - hoe hij of zij inmiddels ook is - kunnen helpen."

Mark Post IMC Weekendschool directeur bedrijfsvoering  - Raad van toezicht

Mark Post
IMC Weekendschool directeur bedrijfsvoering

"De gevolgen van seksueel misbruik kunnen enorm zijn en lang doorspelen. Naast dat Stichting Wij zijn M het onderwerp op diverse creatieve wijzen beter bespreekbaar maakt geloof ik vooral ook in de preventieve werking die Mandy nastreeft. Een groot deel van de activiteiten van de stichting richt zich op kinderen. Het heeft tijd nodig, maar dat gaat hopelijk een verschil maken. Met een toneelvoorstelling en een lespakket leren kinderen meer over wat hun grenzen zijn, hoe zij die grenzen herkennen, kunnen bewaken en bij wie ze terecht kunnen als grenzen worden overschreden. En Mandy kan als ervaringsdeskundige als geen ander het gesprek aangaan met kinderen, leraren, hulpverleners en anderen professionals die met kinderen te maken hebben."

Vrijwilligersteam

Bella de Beer - Vrijwilliger Wij zijn M

Bella de Beer

Na de manifestatie op het museumplein, begin 2022 kwam ik in contact met Stichting Wij zijn M. Als volger en lotgenoot, werd ik geraakt door de missie en visie en de manier waarop de stichting daar over sprak en schreef. Het gaf me veel herkenning en steun. In vrijheid kunnen spreken over welke impact seksueel misbruik heeft op de rest van ons leven, een mensen leven. Ervaringen delen, toegankelijk voor iedereen. Ook als je het nog draagt als  geheim. Weet; je bent niet alleen, we weten dat je er bent, je telt mee! Ook ik deelde mijn verhaal op de the wall of change. Ik heb een stem en dat is een machtig mooi middel waar ik als vrijwilliger van de stichting ten volle gebruik van zal maken. Ik ben er trots op dat ik op deze manier een steentje mag en kan bijdragen aan het bespreekbaar maken en houden van de gevolgen van seksueel misbruik..

Corrie Stock - Vrijwilliger Wij zijn M

Corrie Stok

Vorig jaar mocht ik meedoen aan de fotoshoot van WijzijnM. Tijdens de shoot lukt het mij om te genieten van een bijzondere dag met lotgenoten. Ik ervaar deze dag dat ik er mag zijn, ik word gezien en ervaar erkenning, herkenning en kracht. In mijn kracht staan en het kind in mij in het licht mogen zetten, dat had ik echt nodig. Tot die tijd was het misbruik iets waar ik weinig over sprak. Taboe overheerst nog te vaak.

Zo bijzonder om te ervaren dat het delen van mijn geheim mij heeft geholpen en nu ook anderen helpt, (h)erkenning ervaren is zo helend.
Er ging op een positieve manier een wereld voor mij open toen ik in contact kwam met de stichting.
Mij gezien, gesteund en erkend te voelen, mij krachtig voelen. Samen staan wij sterk. Ik ervaar het allemaal bij WijzijnM.

Ik gun dit iedereen die zich alleen, machteloos en niet gehoord voelt.

Dat ik nu als vrijwilliger de kans krijg om anderen te steunen, het taboe te doorbreken en op deze manier in mijn kracht te mogen staan vind ik een enorme eer.

Jasper Molenaar  - Vrijwilliger Wij zijn M

Jasper Molenaar

Mijn naam is Jasper en tussen mijn 10 & 12e levensjaar misbruikt door mijn oom. 

Mijn verhaal kwam naar buiten in maart 2014. 

Ik heb er +/- 15 jaar mee gelopen voordat ik de stap durfde te zetten om het mijn naasten te vertellen. 

Ik ben vrijwilliger bij Stichting Wij zijn  M omdat ik graag de mannelijke kant van misbruik wil belichten. 

19% van alle mannen in Nederland heeft ervaring met sexueel grensoverschrijdend gedrag.

Ik wil graag het mannelijke taboe hierop doorbreken, door een voorbeeld te zijn. 

Dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn. 

Daarnaast hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan preventie en andere slachtoffers te helpen.

Want samen zijn wij M!

El Vos  - Vrijwilliger Wij zijn M

El Vos

In 2022 organiseerde Stichting Wij zijn M de manifestatie ‘No blame but change’. Ik voelde toen zo het belang ervan. 
Want verandering is nodig. Het onderwerp heeft meer licht en openheid nodig. Ik heb zelf meegemaakt hoe belangrijk het is om er in openheid over te kunnen praten. Stichting Wij zijn M schijnt licht op het pijnlijke, het ongemak, het wat je niet wil of kan voorstellen. Dit op een fijne, respectvolle en helpende manier wat veel steun geeft. Dat je minder machteloos voelt, maar moedig en wie weet op den duur zelfs mooi. 
 
Daarom ben ik vrijwilliger bij Wij zijn M geworden. Want het is niet oké dat dit gebeurt. En al helemaal niet om erover te moeten zwijgen, een geheim te dragen. Ik wil graag anderen die hier in stilte mee worstelen tot steun zijn.  Laten weten dat ze hier niet alleen in zijn. Dat wanneer je eraan toen bent om je ervaring te delen, er mensen zijn die wel luisteren, die erkenning en herkenning geven. 
Ondertussen geven wij ons een stem, want

Wij zijn M!

Ambassadeurs

Karin Bloemen  - Ambassadeur Wij zijn M

Karin Bloemen

"Ik heb de voorstelling van Mandy in een minuscuul kleine ruimte van het Tapastheater gezien, waarin zij ons meenam naar haar eigen benauwde wereld vol angsten en wanhoop. Wij, mijn man en ik, en nog 8 bezoekers waren getuige van een intrigerende en indrukwekkende performance die ons dagen daarna nog bezighield. Ik weet zelf hoe moeilijk het is om te praten over een jeugd vol seksueel misbruik en hoe moeilijk het is om uit te leggen, aan iemand die dat niet heeft meegemaakt, wat er dan precies met je gebeurt. Mandy lukte het om ons dat, in die kleine ruimte, te laten voelen. En dat was perfect gedaan. Duidelijker kon zij de pijn, het verdriet en de wanhoop niet laten zien, of beter gezegd laten ervaren. Voor elke deskundige een must om te zien en zelfs om te gebruiken als 'tool' bij trainingen, workshops, informatieavonden etc."

bottom of page