top of page
stichting-wij-zijn-m_bg_banner1.jpg
Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken.

M

Misbruikt

M

Machteloos

M

Moedig

M

Mooi

WIJ ZIJN M

48% van de meisjes en 17% van de jongens maakt voor zijn of haar 18e een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee.

Bron: Nationaal Rapporteur Mensenhandel

Voor de verwerking is het belangrijk dat slachtoffers beseffen dat ze machteloos waren. Een kind is nooit schuldig.

Er is erg veel moed voor nodig om te vertellen dat je misbruikt wordt of bent.

25% van de meisjes en 36% van de jongens die dit meemaken, vertelt er niemand over.

Bron: Nationaal Rapporteur Mensenhandel

Gevoelens van schuld en schaamte kunnen tot een negatief zelfbeeld leiden.

Slachtoffers zien in de spiegel vaak alleen het misbruik en vergeten hoe mooi ze zijn.

"Ik heb me vreselijk geschaamd voor mijn lichaam"

Yvonne (54) werd seksueel misbruikt van haar 9e tot haar 14e jaar door haar vader.

TEAM WIJ ZIJN M

MITCH BLAAUW Fotografie-8_edited_edited_

Algemeen Directeur 
Mandy Sleijpen

Raad van toezicht

image001.jpg

Inge Kalmeijer

Vertrouwenspersoon Jeugd Pinoké, Amsterdam


"We kunnen het niet vaak genoeg blijven zeggen: misbruik is een trauma voor de slachtoffers.En met blijven zeggen zijn we er nog niet.
In gesprekken die ik met Mandy heb gehad is mij duidelijk geworden dat je je niet kunt voorstellen hoe het is om slachtoffer te zijn van misbruik als je het niet zelf hebt ervaren. Daaro
m is het belangrijk dat Mandy met haar bijzondere en openhartige manier van communiceren een podium krijgt om aandacht te vragen voor (kinder)misbruik.
Met haar impact kan zij inzichten geven en levens veranderen. Dat kan ik alleen maar van harte ondersteunen. Daarom sta ik voor Wij zijn M.”

Stichting-Wij-Zijn-M-Team-Sebastiaan-Landers

Sebastiaan Landers
Programmamanager innovatie 
Centrum Kinderhandel en Mensenhandel


"Seksueel kindermisbruik kan een enorme impact hebben op een slachtoffer. De drempel om hierover te spreken is vaak ontzettend hoog. Met de initiatieven die Wij zijn M wil gaan ontplooien, kan die niet alleen worden verlaagd, maar nodigen we iedereen ook uit om op een constructieve manier na te denken over hoe we niet alleen het probleem aan kunnen pakken, maar ook hoe we het slachtoffer - hoe hij of zij inmiddels ook is - kunnen helpen."

Mark foto mail_edited.jpg

Mark Post
IMC Weekendschool directeur bedrijfsvoering

"De gevolgen van seksueel misbruik kunnen enorm zijn en lang doorspelen. Naast dat Stichting Wij zijn M het onderwerp op diverse creatieve wijzen beter bespreekbaar maakt geloof ik vooral ook in de preventieve werking die Mandy nastreeft. Een groot deel van de activiteiten van de stichting richt zich op kinderen. Het heeft tijd nodig, maar dat gaat hopelijk een verschil maken. Met een toneelvoorstelling en een lespakket leren kinderen meer over wat hun grenzen zijn, hoe zij die grenzen herkennen, kunnen bewaken en bij wie ze terecht kunnen als grenzen worden overschreden. En Mandy kan als ervaringsdeskundige als geen ander het gesprek aangaan met kinderen, leraren, hulpverleners en anderen professionals die met kinderen te maken hebben."

 

Vrijwilligersteam

47216dbf-925f-4d06-8f94-f069f4136c49 2_e

Bella de Beer
Na de manifestatie op het museumplein, begin 2022 kwam ik in contact met Stichting Wij zijn M. Als volger en lotgenoot, werd ik geraakt door de missie en visie en de manier waarop de stichting daar over sprak en schreef. Het gaf me veel herkenning en steun. In vrijheid kunnen spreken over welke impact seksueel misbruik heeft op de rest van ons leven, een mensen leven. Ervaringen delen, toegankelijk voor iedereen. Ook als je het nog draagt als  geheim. Weet; je bent niet alleen, we weten dat je er bent, je telt mee! Ook ik deelde mijn verhaal op de the wall of change. Ik heb een stem en dat is een machtig mooi middel waar ik als vrijwilliger van de stichting ten volle gebruik van zal maken. Ik ben er trots op dat ik op deze manier een steentje mag en kan bijdragen aan het bespreekbaar maken en houden van de gevolgen van seksueel misbruik..

 
516E9C09-BD7F-4241-BF7A-ED5F1FA104D9.JPG

Jasper Molenaar

Mijn naam is Jasper en tussen mijn 10 & 12e levensjaar misbruikt door mijn oom. 

Mijn verhaal kwam naar buiten in maart 2014. 

Ik heb er +/- 15 jaar mee gelopen voordat ik de stap durfde te zetten om het mijn naasten te vertellen. 

Ik ben vrijwilliger bij Stichting Wij zijn  M omdat ik graag de mannelijke kant van misbruik wil belichten. 

19% van alle mannen in Nederland heeft ervaring met sexueel grensoverschrijdend gedrag.

Ik wil graag het mannelijke taboe hierop doorbreken, door een voorbeeld te zijn. 

Dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn. 

Daarnaast hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan preventie en andere slachtoffers te helpen. Want samen zijn wij M! "

PHOTO-2023-04-12-19-50-26.jpg

Samantha van den Blink
Schaamte, schuldgevoel, angst, verdriet, pijn, walging, haat, trauma... dit herkennen wij allemaal! 

Maar iets wat je misschien minder goed zou herkennen is kracht! Wij bezitten een kracht die niet iedereen heeft.

Wij herkennen signalen,  wij luisteren en kijken, voelen en zien!  Wij zijn Magisch,  Magnifiek en Machtig Mooi.....Wij zijn M!

 

Ik ben Samantha. Ik volgde al een tijd Wij zijn M en vorig jaar heb ik in mijn kracht mogen staan bij de eerste fotoshoot en dit gaf mij weer een extra boost om meer te doen mbt tot dit onderwerp. 

Ik werk al 20 jaar in de kinderopvang met de leeftijd 4 tot 12 jaar en we werken bij Humankind zeer actief met de meldcode.

Zelf wil ik mij nog verder specialiseren in het stukje wat zeer moeilijk te zien is..het stukje seksueel misbruik, dus mijn kracht ligt daar en daarom ben ik nu trotse vrijwilliger bij Wij zijn M.

Trots dat er zo'n stichting is en trots op wat er bereikt is en nog gaan doen voor iedereen die dit nodig heeft!

49473745-ebf3-4c24-8a23-ec225091448e 3_e

El Vos

Dit jaar organiseerde Wij zijn M de manifestatie ‘No blame but change’. Zelf kon ik er niet bij aanwezig zijn, maar ik voelde zo het belang ervan. Zo ben ik betrokken geraakt bij Wij zijn M. 

Want verandering is nodig. Het onderwerp heeft meer licht en openheid nodig. Ik heb zelf meegemaakt hoe belangrijk het is om er in openheid over te kunnen praten. Toen ik tegen vrienden en familie eindelijk vertelden over mijn ervaringen, wuifden ze de ernst ervan weg of waren ze niet geïnteresseerd in mijn verhaal.

Nooit zijn zij die ervan wisten erop terug gekomen, alleen in de grappende vorm. 

Nu jaren later heb ik met anderen mooie troostende gesprekken over. 

 

Daarom ben ik vrijwilliger bij Wij zijn M geworden. Want het is niet oké dat dit gebeurt. En al helemaal niet om erover te moeten zwijgen. Ik wil graag anderen die hier in stilte mee worstelen tot steun zijn.  Laten weten dat ze hier niet alleen in zijn. Dat wanneer je eraan toen bent om je ervaring te delen, er mensen zijn die wel luisteren, die erkenning en herkenning geven. 

Ondertussen geven wij ons een stem, want Wij zijn M!

bottom of page